Blog:Cutremur
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top General Contributori |
|
mai mult... |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Noutati- ultima ora |
Pontul Zilei: De ce n-am asigurare și internet banking 12 August 2014 De ce ne temem cel mai mult? Eu zic că de un cutremur semnificativ la oraș ori de inundații în anumite localități din zonele rurale. Care este probabilitatea de a se produce un asemenea eveniment? În ultima sută de ani au fost două ......mai mult STIRI PE SCURT. Jurnalisti agresati la plimbarea de la Cotroceni ... 12 August 2014 Licitatia face parte din masurile privind protectia civila, inclusiv cele pe care autoritatile ar trebui sa le ia in cazul unui cutremur de mare amploare in Bucuresti. Ofertele pentru participarea la licitatie se primesc pana la sfasitul lunii septembrie....mai mult poezii crestin-ortodoxe 12 August 2014 Văzându-Te soarele întins pe Cruce, şi-a strând razele şi tot pământul s-a clătinat cu cutremur, Împărate al tuturor, văzându-Te de voie pătimind, Cel Ce eşti din fire nepătimitor. Pentru aceasta, Te rog Hristoase: Tămăduieşte ca un doctor ......mai mult In dubito cogito ergo sum (Alergia Monicai Macovei la corupti si ... 11 August 2014 Scandal fara precedent la "Burlacita": "Am iesit din camera, ca il pocneam!" (675). • Parea o fata DRAGUTA si INOCENTA, dar avea un secret ingrozitor. Iubitul sau a fost SOCAT (630). • Anuntul lui Putin provoaca un CUTREMUR in Romania....mai mult Medicii au ramas INTERZISI cand i-au facut unei femei o operatie de ... 11 August 2014 Scandal fara precedent la "Burlacita": "Am iesit din camera, ca il pocneam!" (675). • Parea o fata DRAGUTA si INOCENTA, dar avea un secret ingrozitor. Iubitul sau a fost SOCAT (630). • Anuntul lui Putin provoaca un CUTREMUR in Romania....mai mult
|
News powered by: Google Blog Search |
|
- Ce sunt cutremurele si care sunt cauzele producerii lor?
- Cum se formeaza cutremurele?
- Care este diferenta dintre intensitatea si magnitudinea unui cutremur?
- Studiul ştiinţific al cutremurelor şi al propagării undelor prin scoarţa terestră.
- Este Romania amenintata de un cutremur devastator?
- Predictii despre producerea de cutremure
- Totul..., sau aproape totul, despre Cutremure si efectele acestora. Referate despre cutremure
- Despre durata si Forta cutremurelor,
- Poze cu urmari ale cutremurelor, de la noi si din lumea intreaga.
- Inregistrarea si Masurarea cutremurelor
- Reguli de baza privind protectia antiseismica in caz de cutremur
- Ce trebuie sa faceti in timpul unui cutremur si dupa unui cutremur puternic ?
- Posibilitati de transmitere a cunostintelor necesare pentru Protectia antiseismica
- Recomandari asupra riscului seismic si pentru intocmirea unui plan de activitati bazat pe regulile de baza de protectie si pregatire antiseimica
- Raspunsuri scurte la intrebari frecvente legate de cutremure
=
- Cutremurul din 1755 – Marele cutremur de la Lisabona =
Lisabona, capitala Portugaliei, a fost lovita de un groaznic cutremur in data de 1 noiembrie 1755. Gravurile realizate in acel an descriu orasul in ruine si inghitit de flacari. Valuri imense matura portul si scufunda aproape toate vasele si corabiile. Oameni ingroziti de panica se imprastie in toate directiile.
Marele cutremur de la Lisabona a avut loc dimineata, in timpul unei sarbatori religioase – Ziua Tuturor Sfintilor. A distrus unul dintre principalele centre culturale ale Europei, dand o lovitura puternica natiunii portugheze atat de mandre in urma marilor descoperiri geografice. Forta cutremurului a fost atat de mare incat valurile tsunami au ajuns pana in Anglia, socul fiind resimtit pe mari portiuni din Atlantic.
Pierderile impresionante de vieti omenesti si numeroasele efecte psihologice au creat un vast interes stiintific pentru studierea acestui tip de fenomene. Astfel, marele cutremur de la Lisabona, fiind primul cutremur studiat stiintific, a dus la nasterea seismologiei moderne. Dupa estimarile actuale, cutremurul ar fi avut o magnitudine in jur de 9 grade pe scara Richer, epicentrul fiind situat la 200 km de extremitatea sud-vestica a Portugaliei, Capul St. Vincent.
Marturiile contemporane sustin ca miscarile tectonice au durat in jur de sase minute, provocand fisuri gigantice. Putinii supravietuitori relateaza fenomene nemaintalnite: oceanul s-a retras mult in larg, la cateva sute de metri, dand la iveala numeroase epave care esuasera in secolele trecute. La patruzeci de minute de la retragerea oceanului, a avut loc un fenomen si mai inspaimantator: un tsunami urias a maturat portul si partea joasa a orasului, fiind urmat de alte doua valuri uriase. In zonele neafectate de tsunami au izbucnit incendii, pe alocuri flacarile arzand timp de cinci zile.
Regele Joao I si primul ministru, Marchizul de Pombal, si-au depus imediat tot efortul pentru a reconstrui Lisabona, care avea sa renasca din propria cenusa – un oras nou si perfect armonios
Cutremur puternic în Haiti
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 13 ianuarie 2010 10:58, no comments.
Potrivit CNN, cutremurul iniţial a fost urmat de o replică de 5,9 grade.
Surse citate de site-ul New York Daily News au declarat că mai multe clădiri, inclusiv un spital din oraşul Petitionville, s-au prăbuşit din cauza cutremurului. Numeroase persoane în stare de şoc au ieşit pe străzile din capitala Port-au-Prince.
Ambasadorul haitian la Washington a declarat pentru postul de televiziune CNN că Guvernul de la Port-au-Prince va solicita ajutorul Statelor Unite. "Este o catastrofă de mari proporţii. Singurul lucru pe care îl putem face acum este să ne rugăm şi să sperăm că va fi bine", a declarat ambasadorul haitian, Raymond Joseph.]
Casa Albă a anunţat că Statele Unite monitorizează situaţia din Haiti şi sunt pregătite să ofere asistenţă. "Suntem pregătiţi să oferim asistenţă, pregătirile au început", a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, citat de CNN.
Seismul a fost resimţit şi la baza americană Guantanamo Bay, situată în Cuba, dar acolo nu s-au înregistrat daune materiale. ...citeste toata stirea despre Cutremur puternic în Haiti
Pregatirea pentru cutremur
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 2 octombrie 2009 16:22, no comments.
Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur. Cand un cutremur are loc trebuie sa fiti pregatiti sa actionati imediat.
- Pregatirea pentru un cutremur cere timp si efort. Trebuie sa va pregatiti pentru ca dvs si familia dvs sa
- - evite ranirile si sa-i ajute pe ceilalti
- - minimizeze efectul cutremurului asupra casei dvs
- - supravietuieasca cel putin 72 de ore dupa un cutremur in casa sau la locul de munca fara ajutor din partea echipelor de urgenta
- Ce este de facut inainte de un cutremur
- - pregatiti un plan de urgenta pentru familia si casa dvs
- - daca locuiti singur pregatiti un plan de urgenta pentru dumneavoastra care sa aiba in vedere prietenii si vecinii
- - invatati metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara
- - aflati care sunt locurile cele mai sigure in casa dvs in caz de cutremur si exersati refugierea dvs in acele zone...mai mult despre Pregatirea in caz de cutremur
Sistemul românesc de avertizare anti-seismic
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 3 septembrie 2009 10:42, no comments.
Ce trebuie sa faceti in timpul unui cutremur puternic?
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 3 septembrie 2009 10:35, no comments.
1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copii, batrinii si femeile.
2. Preveniti tendintele de a parasi locuinta deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa va surprinda pe scari, accidentidu-va.
3. Daca va aflati in afara unei cladiri - ramineti departe de aceasta, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi pe strada.
4. Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa sau banca din clasa suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Sprijiniti-va cu palmele de podea sau tineti-va cu miinile de piciorul mesei sau tocul usii spre a va asigura stabilitatea.
5. Inchideti sursele de foc cind si cit puteti de repede, iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.
6. Daca sinteti la serviciu aplicati imediat dupa caz masurile de protectie specifice locului dv. de munca.
7. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, dar daca puteti deschideti usa spre a preveni blocarea acesteia, in vederea eventualei evacuari dupa terminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si azonei de la iesire. Evitati aglomeratia.
8. Nu alergati in strada sau pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur, feriti-va de versanti de unde pot cadea roci sau unde pot avea loc alunecari de teren.
9. Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cit puteti de repede intr-un loc deschis, evitind cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. Feriti-va de firele de curent electric cazute.
10. Daca sinteti intr-un mijloc de transport comun sau in tren, stati pe locul dv. pina se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa va imbulziti la coborire sau sa spargeti ferestrele.
11. Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane, nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decit cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii de pe rind.... mai mult despre Ce trebuie sa faceti in timpul unui cutremur puternic
Protectia antiseismica
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 1 septembrie 2009 13:20, no comments.
•Retineti locul de amplasare al comutatoarelor, sigurantelor, robinetelor generale si locale pentru electricitate, apa si gaze si modul lor de manevrare, astfel incat la nevoie, dupa seism, sa puteti lua unele masuri minime de interventie de urgenta (inchidere/deschidere). Pastrati la indemana truse de scule adecvate...mai mult despre Protectia antiseismica
Un cutremur devastator ameninta Romania?
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 29 august 2009 13:16, no comments.
Cutremurele devastatoare pot fi prevestite de seismele mici, pe care lumea nu le percepe dar care sunt înregistrate de aparate. Cel putin asa sustin cercetatorii de la Universitatea Stanford. Specialistii români îi contrazic pe americani si spun ca, daca ar fi atât de simplu, toata lumea ar putea prevesti cutremurele. Semnele prevestitoare - spun specialistii americani si japonezi - sunt cunoscute sub numele de seisme cu frecventa joasa, sub 2 grade pe scara Richter.
În fiecare zi, în România au loc între 5 si 7 asemenea cutremure. Cercetatorii de la Stanford, dupa ce au observat câtiva ani placile tectonice din Asia, cred ca miscarile sunt semn ca se apropie un cutremur devastator. Specialistii români sunt ceva mai retinuti. "Sunt pur si simplu speculatii teoretice", sustine Gheorghe Marmureanu, director la Institutul de Fizica a Pamântului, in cadrul Observatorului de la Antena 1.
Mai mult, spun ei, conditiile din zona noastra sunt diferite de cele din Asia. Acolo, cutremurele se produc dupa ce placile tectonice intra una sub alta. "Vrancea este un sistem de acumulare. Marile cutremure se petrec când se acumuleaza o mare cantitate de energie". Daca se verifica, teoria lansata de americani poate salva mii de vieti. Si tot în aceasta eventualitate, ar fi cazul ca noi, locuitorii unei tari care are în fiecare zi 5-7 astfel de cutremure prevestitoare, sa ne întrebam: ce prevestesc micile noastre seisme? Sa ne asteptam la un cutremur devastator... mai mult despre Cutremur in Romania
Lista celor mai recente cutremure
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 29 august 2009 13:12, no comments.
Cu magnitudinea mai mare de 3 - RedPuma - Serviciul Seismological Elvetian din Zurich, Elvetia. ...mai mult
Care sunt cauzele cutremurelor?
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 29 august 2009 11:44, no comments.
Cutremurele se datoreaza miscarilor placilor tectonice. Datorita incalzirii si racirii rocilor aflate sub aceaste placi tectonice, dilatarile si contractia acestora misca placile tectonice si le deformeaza. Deplaseara placilor tectonice variaza de la 2 la 12 cm / an. Cateodata, intr-o anumita placa sau in doua placi tectonice adiacente se acumuleaza o tensiune extrema, care poate duce la o rupere brusca, in acest fel avand loc eliberarea energiei acumulate sub forma unui cutremur. 90% din cutremurele care au loc pe Pamant sunt localizate la granita dintre astfel de placi tectonice.... mai mult despre cauzele cutremurelor
Ce sunt cutremurele?
- by Anyhoo (talk), from Cutremur, 29 august 2009 11:30, no comments.
Un cutremur este o miscare rapida, brusca, a doua blocuri imense de roca de-a lungul unei falii aflate adanc in crusta pamantului. Dupa cutremure foarte puternice in zona faliei pot apare la suprafata pamantului crapaturi foarte puternice. Este gresit sa ne inchipuim ca in timpul unui cutremur pamantul se va deschide si va inghiti oameni si case. Asta nu are nimic in comun cu realitatea si este doar modul in care acestea sunt prezentate in scenariile filmelor de la Hollywood.... mai mult despre cutremure