Formarea cutremurelor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Formarea cutremurelor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Tynutza [7 editari]

Anyhoo [2 editari]

Afiseaza tot
Noutati- ultima ora
Mangalia News - Astăzi, la Mangalia: Hore, însemnări şi aduceri ... 5 August 2014 CAZARE RESTAURANTE BARURI & CLUBURI INTRETINERE & DIVERTISMENT www.videoguide.ro (Click foto). Nou: www.videomamaia.ro! Reduceri, la e-Mag.ro! Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Harta cutremurelor, oră de oră: ......mai mult
Mangalia News - Folk-rock la mare... căutare! FOTO 4 August 2014 CAZARE RESTAURANTE BARURI & CLUBURI INTRETINERE & DIVERTISMENT www.videoguide.ro (Click foto). Nou: www.videomamaia.ro! Reduceri, la e-Mag.ro! Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Harta cutremurelor, oră de oră: ......mai mult
Candidaţi oştenii mei! | In Cuiul Catarii 4 August 2014 Când Antonescu şi-a făcut grupa de asalt cu membri de partid tineri şi l-a tras pe linie moartă, a încercat să facă scandal, dar foamea era mare şi formarea USL ( peste voinţa lui Tări) a dus la izolarea sa în cadrul PNL. De atunci Tăriceanu a ......mai mult
Mangalia News - Mamaia a fost plină ochi. Recordul anului: 200.000 ... 4 August 2014 CAZARE RESTAURANTE BARURI & CLUBURI INTRETINERE & DIVERTISMENT www.videoguide.ro (Click foto). Nou: www.videomamaia.ro! Reduceri, la e-Mag.ro! Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Harta cutremurelor, oră de oră: ......mai mult
Mangalia News - Cocktail jupiterian. DIRECȚIA 5 și BOSQUITO ... 3 August 2014 CAZARE RESTAURANTE BARURI & CLUBURI INTRETINERE & DIVERTISMENT www.videoguide.ro (Click foto). Nou: www.videomamaia.ro! Reduceri, la e-Mag.ro! Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Harta cutremurelor, oră de oră: ......mai mult
Mangalia News - Mii de turiști au fost prezenți la concertul Europa ... 3 August 2014 CAZARE RESTAURANTE BARURI & CLUBURI INTRETINERE & DIVERTISMENT www.videoguide.ro (Click foto). Nou: www.videomamaia.ro! Reduceri, la e-Mag.ro! Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Harta cutremurelor, oră de oră: ......mai mult
“Ce trebuie să știm despre un studiu științific. Pe marginea unui ... 3 August 2014 în Cap.6 (Rolul cutremurelor în migrarea apelor) apar alte inadvertențe. De exemplu, autorii afirmă în situaţii extreme pot ... Încercarea autorilor de a preveni dezastrul care ne așteaptă, aduce ca argumente suplimentare textul aberant al lui N. Heredea (nepublicat!!!, 2014, deci, cu ce credibilitate) legat de formarea gazului abiotic, fabricat in situ de către fracturarea hidraulică și nașterea, astfel,a unor reactoare și combinate chimice subterane. Am avut ocazia să citesc și să apreciez  ......mai mult

News powered by: Google Blog Search

  Cum se formeaza cutremurele?

Energiile interne ale Pamantului dau nastere si vulcanilor, vinovati si ei de cutremure.Inainte de eruptia unui vulcan, in timpul si dupa, se produc cutremurele.O alta categorie ar fi cutremurele tectonice.Acestea sunt mai puternice si se petrec cel mai des. Odata cu dezvoltarea geologiei, s-a descoperit ca acesta este format din mai multe straturi.Stratul de la suprafata se numeste scoarta terestra.Aici se produc cutremurele.Rocile care formeaza aceasta scoarta sunt in continua miscare deaorece gravitatia le forteaza sa “se aranjeze”tot timpul intre ele.Aceste miscari ale rocilor stau de obicei in spatele cutremurelor tectonice.Sunt insa si cazuri cand in miezul planetei noastre au loc diferite transformari care produc atat de multa energie incat ajung sa zguduie chiar si scoarta Pamantului.Cum se formeaza cutremurele?

Energiile interne ale Pamantului dau nastere si vulcanilor, vinovati si ei de cutremure.Inainte de eruptia unui vulcan, in timpul si dupa, se produc cutremurele.O alta categorie ar fi cutremurele tectonice.Acestea sunt mai puternice si se petrec cel mai des.
Odata cu dezvoltarea geologiei, s-a descoperit ca acesta este format din mai multe straturi.Stratul de la suprafata se numeste scoarta terestra.Aici se produc cutremurele.Rocile care formeaza aceasta scoarta sunt in continua miscare deaorece gravitatia le forteaza sa “se aranjeze”tot timpul intre ele.Aceste miscari ale rocilor stau de obicei in spatele cutremurelor tectonice.Sunt insa si cazuri cand in miezul planetei noastre au loc diferite transformari care produc atat de multa energie incat ajung sa zguduie chiar si scoarta Pamantului.

Elemmentele unui cutremur

 Locul propriu-zis unde rocile se misca(la catva km adancime)se numeste “focarul cutremurului”sau “hipocentru”.Locul de la suprafata, stuat direct deasupra focarului se numeste “epicentru”.Atunci cand se decalseaza un cutremur se produc niste vibratii sau unde.Ele sunt mai puternice in focar si isi pierd din intensitate pe masura ce se departeaza de acesta.Aceste unde se deplaseaza cu viteze foarte mari(3-4 km/sec.)

Durata si forta cutremurelor

Un cutremur nu dureaza niciodata mai mult de cateva secunde.Cand simtim zuduiturile pe o perioada mai indelungata e vorba de fapt, de un lant de cutremure.De obicei, in acest lant de zuduituri, prima e cea mai puternica.
Din cele peste 100 000 de cutremure care au loc annual, nu toate sunt la fel de puternice.Unele sunt simtite doar de aparate speciale de masura.Ceretatori precum:Marcalli sau Richter le-au clasificat in funtie de forta lor.Astfel exista cutremure imperceptibile,foarte slabe sau slabe pana la cele foarte tari,distrugatoare,nimicitoare sau catastrofale.

Seismele - Mişcarea acestor plăci se realizează prin :
- subducţie
O placă, cel mai adesea placa oceanică se scufunda sub o alta; (Cercul de foc al Pacificului)
- coliziune
Două plăci se ciocnesc ; ( Himalaya..)
- alunecare
Două plăci adiacente alunecă orizontal în lungul unei falii ; ( falia San-Andreas în California)

Fricţiunile între aceste plăci dau naştere unor tensiuni enorme în rocă. Aceste tensiuni se acumulează până când plăcile alunecă brutal una peste alta. Astfel apar cutremurele de pământ.
Un cutremur e reprezentat de mişcări de suprafaţă, însoţite de un zgomot surd. Deasupra epicentrului se produc doar vibraţii verticale ale solului. Pe măsura îndepărtării de epicentru, efectul predominant devine cel orizontal.

In zonele predispuse la cutremure de pamânt, perioadele lungi de calm nasc temeri legate de potenţiala apariţie a unui cutremur foarte puternic.
• Conform anumitor surse, în 1976, în China, în provincia Tangshan un cutremur a determinat moartea a 800 000 de oameni.
• În decembrie 1988 un cutremur a distrus oraşul Spitak şi a facut mai mult de 25 000 de victime.
La declansarea in adancime a unui eveniment seismic, miscarea pamantului provoaca aparitia unei unde sferice de volum,
cu doua componente:

 1. unda “p” - este o unda longitudinala, de compresie
- determina miscarea particulelor solului paralel cu directia de propagare
- deplasarea acestei unde este similara cu cea a unei rame (compresie-dilatare) in directia de mers
- are viteza de 7,8 km/s (pentru structura geologica Vrancea)
- amplitudinea acestei unde este direct proportionala cu magnitudinea (energia cutremurului)
- este perceputa la suprafata de catre oameni ca pe o “saltare”, un mic soc in plan vertical
- nu este periculoasa pentru structuri (cladiri) deoarece contine (transporta) aproximativ 20% din energia totala a cutremurului

2. unda “s” - este o unda transversala, de forfecare
- determina miscarea particulelor solului perpendicular (transversal) fata de directia de propagare
- deplasarea acestei unde este similara cu inaintarea unui sarpe (miscari ondulatorii stanga-dreapta fata de directia de inaintare)
- are viteza de 4,6 km/s (pentru structura geologica Vrancea)
- ajunge, din acest motiv, la suprafata solului intotdeauna dupa unda “p”

- este resimtita la suprafata sub forma unei miscari de forfecare, de balans in plan orizontal
- este periculoasa, deoarece transporta aproximativ 80% din energia totala a cutremurului
- determina distrugeri proportionale cu magnitudinea cutremurului si cu durata de oscilatie
- cladirile cad datorita intrarii in rezonanta a frecventei proprii de oscilatie a structurii cladirii cu frecventa undei incidente, in acest caz efectul distructiv fiind puternic amplificat.





Unelte personale