Protectia antiseismica
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Danuta [21 editari] |
Afiseaza tot |
Noutati- ultima ora |
Castiga un motoferastrau sau o motocoasa STIHL 9 July 2014 Din dorinta de siguranta pentru utilizatori, STIHL ofera si o linie speciala de echipament de protectie. Despre Acasa Media. Acasa.ro este in prezent unul dintre cele mai vizitate portaluri din Romania cu peste 1.500.000 de vizitatori lunar si ......mai mult Prefectul Mihai OPrescu a dispus intensificarea controalelor DSVSA ... 8 July 2014 asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, ploi abundente, grindină, furtuni; - asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare ......mai mult ALUPROF: Sisteme de rulouri exterioare antiefractie | Revista ... 3 July 2014 Ca producator de rulouri exteriore, ne-am decis sa facem un pas înainte, in beneficiul clientilor nostri, cu un produs, care sa constituie un element decorativ deosebit si sa ofere, in acelasi timp, o protectie eficientã impotriva efractiei. Rulourile ......mai mult București, marele șantier – Ziarul Ultima Oră 29 June 2014 Şi Apa Nova lucrează în această vară pentru reabilitarea reţelelor existente care au un grad avansat de uzură, cu beneficii directe, în sensul protecţiei şi îmbunătăţirii calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în România. Scopul este realizarea de reţele publice etanşe de .... A fost folosită procedura de izolare antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibraţiile terenului şi introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur ......mai mult Bucuresti FM » Primaria Capitalei va construi un pasaj subteran ... 24 June 2014 Primarul General, Sorin Oprescu, a vizitat marti, santierul de la Arcul de Triumf, unde constructorii desfasoara lucrari de consolidare la nivelul fundatiei, urmand a fi introduse elementele de protectie antiseismica. In acelasi timp, au fost ......mai mult Brand GSM te premiază – câștigă super accesorii pentru smartphone 20 June 2014 BUCURESTI - 28 noiembrie 2013 ora 17:48. Arco Expert SRL deschide un nou magazin BrandGSM in Constanta. Constanta - 17 octombrie 2013 ora 18:15. Foliile HugU AntiShock – o noua solutie pentru protectia smartphone-urilor....mai mult 17.06.2014 Incendiu str. Gabroveni - isubucuresti 18 June 2014 Mesajul inspectorului șef cu prilejul aniversării Zilei Protecției Civile · Invitatie de presa- Ziua portilor deschise · 20.02.2014 Bilantul anului 2013 · Comunicat de presă – Reguli de pregătire antiseismică, protecţie, comportare şi acţiune a ......mai mult
|
News powered by: Google Blog Search |
|
Protectia antiseismica
- Identificati mobilierul si obiectele grele care atarna peste pupitre, mese, paturi, locuri circulante, ce pot cadea peste acestea, inlocuiti-le cu altele mai usoare, fixati-le contra detasarii sau mutati-le astfel incat sa nu va pericliteze viata sau integritatea in caz de oscilatii sau cadere (lampi grele, tablouri, oglinzi, vaze, boxe, acvarii, material didactic, calculatoare, dulapuri, rafturi, etajere, etc.).
- Asigurati piesele de mobilier grele, zvelte, suprapuse si inalte intre ele, si prin prindere de un perete, grinda solida, mai ales la etajele superioare si in locurile unde se aglomereaza de obicei copiii etc.
- Amplasati toate aparatele grele pe rotile astfel incat sa nu fie in vecinatatea iesirilor din incaperi sau coridoare, spre a nu le bloca prin deplasari, la seisme.
- Amplasati obiectele fragile si valoroase intr-un loc ma jos si sigur, iar vasele mari pentru chimicale si combustibili, in dulapuri in care sa nu se poata rasturna, in incaperi in care nu se aglomereaza elevii si nu exista pericol de comunicare si incendiu.
- Limitati deplasarile echipamentelor tehnice si utilitare mari in asa fel incat in caz de cutremur, racordurile sa nu sufere deteriorari si sa se degaje gaze, sau sa se scurga combustibili, apa, chimicale etc.
- Este recomandabil sa aveti in spatiile comune extinctoare, amplasate in locuri cunoscute si accesibile, langa surse potentiale de incendiu si sa stiti cum sa le utilizati, conform normelor PSI.
- Este util sa aveti depozitate grupat, intr-un loc cunoscut, o rezerva speciala de alimente uscate si conserve, apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente, lanterne, un radio si baterii utilizabile in caz de urgenta si de intreruperea alimentarii cu energie electrica etc. pentru 3 zile.
PROTECŢIA ANTISEISMICĂ in interiorul locuintei
Atât înainte cât şi după ce s-au efectuat consolidări, chiar atunci când structura nu suferă avarii deosebite, seismele puternice de adâncime intermediară din zona Vrancea, pot avea, ca urmare a duratelor mari, intensităţilor considerabile şi oscilaţiilor ample, un impact deosebit asupra a tot ce se află în interiorul clădirii.
Ca urmare, se pot produce în caz de seisme în interiorul oricărei clădiri, locuinţe sau apartament de bloc o serie de efecte asupra locatarilor (răniri grave sau cauzatoare de deces) fie şi numai prin prăbuşirea unor piese de mobilier zvelte, sau obiecte amplasate pe acestea, prin deplasarea unor echipamente electrocasnice, căderea unor pereţi despărţitori, tavane false, etc..Deşi trăiesc în clădiri şi apartamente pe care cred că le cunosc, puţini locatari se gândesc în amănunt la modul în care alcătuirea arhitecturală a apartamentului (partiul), poziţionarea elementelor portante (de rezistenţă) şi amplasarea mobilierului în camere îi poate ajuta sau împiedica să facă faţă cu bine impactului unui seism.
Locatarul va fi surprins de oscilaţii în acest spaţiu devenit parcă străin, în care pereţii şi mobilerul se mişcă, uneori se întrerupe iluminatul, apar senzaţii dezagreabile de tipul răului de mare sau dezechilibrului, cu o teamă naturală sau agravată, într-un mediu în care se aud zgomote ciudate …Se poate face oare face ceva în acele minute ?
Da ! Cu toată experienţa traumatizantă, învăţămintele obţinute după marile cutremure demonstrează că oamenii se pot proteja faţă de o mare parte dintre aceste efecte, cu condiţia ca măsurile de protecţie a locatarilor să fie gândite anticipat şi puse în practică rapid, imediat ce mişcarea seismică a fost sesizată, în orice clădire s-ar afla.
PROTECŢIA ANTISEISMICĂ ÎN INTERIORUL LOCUINŢEI
Prin pregătirea antiseismică a populaţiei se poate asigura protecţia la cutremur în interiorul locuinţei, pornind de la:
- cunoaşterea locurilor recomandate de adăpostire pentru protecţie în timpul seismului ;
- cunoaşterea unor posibile pericole din spaţiul locuit, în funcţie de arhitectura locuinţei, mobilarea, echipamentul casnic, situaţia casei scărilor, a posibilităţilor de a părăsi în siguranţă locuinţa ;
- cunoaşterea reacţiilor omului
LOCURILE RECOMANDATE DE ADĂPOSTIRE PENTRU PROTECŢIE IN TIMPUL SEISMULUI
Recomandările pentru protecţia în locuinţă indică să fie cunoscute din timp locuri de adăpostire pentru protecţie în timpul seismului. Dar cum mulţi locatari nu sunt specialişti, precizăm că acestea pot fi :
- tocul uşii (care este într-adevăr solid şi eficient numai în clădirile de zidărie);
- un gol cu toc de uşă dintr-un perete structural (din beton armat, rezistent), de sub o grindă solidă sau spaţiul de lângă peretele de beton ;
- o masă sau un birou – solide şi sub care se poate intra uşor ;
- o zonă sigură dar şi îndepărtată de pereţi exteriori care se pot desprinde sau ferestre care se pot sparge.
La clădirile realizate înainte 1940 este dificilă deosebirea structurii de rezistenţă de unele elemente de de rabitz sau zidării, sunt vizibile diferite grinzi, mai groase sau mai subţiri precum şi grinzi rezemate pe alte grinzi. De aceea, pentru locatarii ale căror apartamente au fost recent consolidate este relativ uşor să memoreze de la ingineri responsabili care sunt zonele şi elementele de beton armat solide, de încredere. Pentru alte clădiri pot fi consultaţi specialişti atestaţi, cunoscători ai tipului de structură respectiv
La clădirile de după 1950, dintre care multe care au fost realizate cu proiecte repetitive, structura este mai uşor de identificat.
În toate cazurile, se vor evita la cutremur pereţii despărţitori subţiri din cărămizi puse pe cant, sau fâşii de b.c.a., uşor de recunoscut după grosime, precum şi zonele cu vitraje.
Ca urmare a răspunsului la seism, mobilierul zvelt se poate răsturna, iar dacă este dispus pe holuri şi coridoare sau în alte spaţii în care persoanele stau grupate (de ex. biblioteci suprapuse în camera de zi), acesta poate constiitui un pericol pentru evacuarea, viaţa şi integritatea locatarilor;... mai mult[1]
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA ANTISEISMICĂ ÎN LOCUINŢĂ
Analiza de specialitate a caracteristicilor arhitectural-constructive şi posibilităţilor de protecţie şi eventuală evacuare din apartamente aflate în clădiri relativ înalte au arătat că, pentru a evita consecinţe negative, este important ca:
- locatarul să-şi cunoască locuinţa, iar atunci când poate alege între mai multe soluţii să aibă elemente de facilitare a deciziei pe criterii de siguranţă seismică;
- pentru siguranţa locatarilor sunt preferabile soluţii de partiu cu circulaţii clare între încăperi către ieşire, deoarece aceste caracteristici influenţează mărimea distanţei de parcurs şi durata evacuării, în corelaţie cu mobilarea şi caracteristicile de rezistenţă ale structurii;
Mobilarea apartamentulu
i are consecinţe importante asupra capacităţii locatarului de a se evacua în siguranţă la seism sau incendiu; prin mărirea drumului parcurs, cauzată de ocolirea unor mobile sau cea împiedicată de răsturnarea altora; de aceea se recomandă :
sa se identifice mobilierul auxiliar şi obiectele grele care atârnă peste paturi, canapele, mese, şi poate cădea peste acestea, înlocuirea cu altele mai uşoare, fixarea contra deplasării sau mutarea (lămpi grele, lustre, tablouri, oglinzi, vase, acvarii, boxe, dulapuri, rafturi etajere, etc.);
- se vor asigura piesele grele de mobilier, zvelte, suprapuse şi înalte, între ele şi prin prindere de un perete, grindă solidă, mai ales la etajele superioare unde oscilaţiile sunt mai puternice sau în locurile unde se aglomerează familia (ex. sufragerie, cameră de zi);
Experienţa din Japonia sugerează multiple modalităţi de asigurarea a mobilierului contra deplasării la seisme. Acestea pot fi realizate cu ajutorul unui mecanic sau tehnician, utilizând pentru ancorarea în perete şuruburi tip conexpand iar pentru prindere bride uşoare şi colţare realizate din tablă. Cu puţină imaginaţie, aceste sisteme pot fi poziţionate estetic, în spate sau pe laterală, asigurând-se şi posibilitatea de demontare.
sa se amplaseze aparatele casnice mai grele sau pe rotile (ex.maşini de spălat, frigidere, etc.) astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasare accesul în cazul unui seism, având în vedre şi limitarea deplasărilor aparatelor casnice mari prin fixare, în aşa fel încât în caz de cutremur racordurile să nu sufere deteriorări;
- televizoarele, calculatoarele şi imprimantele sa fie protejate contra răsturnării şi alunecării de pe suport; este mai sigur ca unitatea centrală a a calculatorului să fie pusă sub nivelul biroului, dar să nu poată cădea peste utilizator sau în drumul acestuia, iar dacă este de sa se aiba grijă de amplasarea obiectelor fragile şi valoroase într-un loc mai jos şi sigur, iar vasele cu chimicale, combustibili sa fie în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi în care nu se locuieşte şi nu există pericolul de contaminare şi incendiu;
- asigurarea uşilor dulapurilor cu închizători eficiente la oscilaţii
Recomandari pentru intocmirea unui plan de activitati bazat pe regulile de baza de protectie si pregatire antiseismica
Deoarece in mod practic eliminarea sau reducerea tuturor hazardurilor structurale si nestructurale consuma timp si fonduri, experienta internationala recomanda sa se efectueze de la bun inceput exercitii de protectie antiseimica pentru reducerea riscului de ranire a persoanelor.
Procedura standard este ghemuire culcat sub banca/masa, pe coate si genunchi, cu antebratele pe langa un perete rezistent, departe de geamuri.
Protectia se poate realiza si sub o grinda sau un toc de usa, daca exista siguranta privind rezistenta acestora .
Exercitiile de evacuare post-seismica au in vedere eventualitatea unui incendiu sau explozii de gaze datorita efectelor cutremurului.
Se urmareste evacuarea ordonata si calma catre un amplasament dinainte cunoscut si sigur, fara linii electrice, conducte de gaze, ziduri invecinate, etc.
Evacuarea cladirilor poate avea loc numai dupa ce dispozitia de evacuare a fost data de persoanele desemnate de comitetul operativ ca avand acest drept.
In cazul operatiunilor de salvare se pot avea in vedere si situatii neasteptate, cum ar fi:
- intreruperea curentului electric;
- blocarea unor usi, gasirea altei iesiri;
- blocarea scarilor cu tencuieli, caramizi, placaje;
- procesarea unui soc seismic secundar pe durata evacuarii;
- existenta fumului pe coridor si pe scari;
- un anumit numar de elevi raniti, netransportabili;
- particularitati specifice fiecarui sezon.
PLANUL DE RASPUNS IN CAZ DE CUTREMUR
Acest plan va cuprinde:
- schema subordonarii intre cei autorizati sa dea dispozitii in etapa de urgenta;
- procedee utilizate pentru:
- evacuare post-seismica (in ce conditii se ia decizia, ce trasee sunt utilizate, cum se evita aglomeratia, etc);
- siguranta elevilor/studentilor, cadrelor didactice si personalului (cautarea si salvarea celor prinsi in ruine sau mobilier cazut, primul ajutor, inregistrarea efectelor seismice, etc.);
- securitatea cladirii (prevenirea si stingerea incendiilor, verificarea retelelor utilitare, evaluarea avariilor, etc.);
- surse independente de electricitate, apa, caldura;
- comunicatii in interior si exterior;
- lista actiunilor specifice care revin fiecaruia in timpul si imediat dupa cutremur....mai mult[2]
EDUCATIA ANTISEISMICA SI PROGRAMELE DE INSTRUIRE PRACTICA IN SCOLI
In vederea educatiei antiseimice se va conveni cu fiecare cadru didactic modul in care se vor integra in programa scolara a fiecarui obiect si an de studiu, cunostintele privind seismicitatea, efectele cutremurelor si protectia antiseimica.
In privinta instruirii practice, se va pune accentul pe insusirea procedeelor de protectie antiseimica individuala si de grup, in caz de evacuare ordonata, precum si pe constientizarea tipurilor de hazarduri (pericole) care trebuie evitate, reduse sau eliminate, in mediul cu care vin in contact si cu contributie proprie.
In acelasi sens vor fi utilizate prelegerile si exercitiile de aparare civila si de prevenirea dezastrelor.
Prin planul de activitati se vor prevedea si actiuni de verificare/repetare periodica trimestriala la varstele mai mici si semestriala la elevii de gimnaziu/liceu sau studenti....mai mult[2]
EVACUAREA IN CAZ DE CUTREMUR
Pentru evacuarea pe durata seismului ipoteza plecarii rapide cu ascensorul este dificil de luat in considerare, fiind periculoasă.
Casa scării are consecinţe importante pentru siguranţa evacuării la seism, posibilitatea de a o utiliza sau nu depinde de rezistenţa sa la seisme (foarte greu de apreciat), dimensiunile, poziţionarea, partiul, dotarea antiincendiu şi iluminarea; casa scării s-a dovedit un spaţiu periculos pentru cei ce s-au evacuat, chiar dacă structura nu a suferit avarii majore; de aceea nu se recomandă această posibilitate decât după ce mişcarea a încetat şi starea sa a fost verificată.
În cazul evacuării decise după ce s-a mişcarea seismică a încetat, o parte dintre aceşti factori rămân importanţi, deşi intervalul de timp avut la dispoziţie de locatar nu mai este condiţionat decât necesitatea de a se comporta preventiv, în raport cu eventuala incidenţă a unui şoc ulterior.
In cazul incendiilor post-seismice, tebuie ţinut seama şi de perioadele de izbucnire (flashover), care survin după minim 200 s. şi în care se degajă foarte mult fum şi dioxid de carbon, cu pericol extrem de axfisiere. În aceste cazuri este imperioasă o decizie privind oportunitatea evacuării, mai ales dacă nu există mijloace eficiente de stingere a începutului de incendiu.
Locatarul trebuie să cunoască aceste aspecte, inclusiv pentru a aprecia siguranţa spaţiului către care se evacuează.... mai mult[1]