Discuţie Utilizator:Tynutza - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Discuţie Utilizator:Tynutza

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare

Cuprins

MIC ISTORIC AL CUTREMURELOR IN ROMANIA

Un mic istoric al cutremurelor majore,cunoscute, din Romania:

1. 8 octombrie 1620 – magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.
2. 8 august 1681 (9 august 1679 ) -cutremur ce are loc in timpul domnitorului Şerban Cantacuzino. magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.
3. 12 iunie 1701 – magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.
4. 31 mai 1738 – in timpul domniei lui Constantin Mavrocordat …într-o însemnare grecească apare că a avut loc un „cutremur foarte cumplit” iar pe un ceaslov o altă însemnare menţionează că în 31 mai, la ora 3 dimineaţa pămîntul s-a cutremurat şi chiar „s-au despicat şi au eşit apă cu miros de iarbă de puşcă şi de pucioasă”…
5. 6 aprilie 1790 – magnitudine intre 7 si 8 grade pe Scara Richter.

6. 26 octombrie 1802 – ora 12:55, magnitudine 7,9 grade, adâncime 150 km -la Bucureşti, cutremurul a durat 2 minute şi jumătate iar cronicile si insemnarile Bisericii Ortodoxe precizeaza faptul ca “au cazut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot” si ca in Bucuresti ” s-a rupt turnul cel inalt, Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti si din cele de obste putine au scapat zdravene”…de asemenea o mare parte a caselor din Bucuresti, fiind de lemn, au ars.

7. 5 martie 1812 – ora 2:30, magnitudine 6,5 grade, adâncime 130 km – nu am gasit informatii despre pagubele produse.

8. 14 noiembrie 1829 – ora 3:40, magnitudine 7,3 grade, adâncime 150 km – a avut o durată de un minut şi, despre el, dascălul de la Batiştea scria „cu puţin lucru nu s-a potrivit cu cutremurul din leatul 1802 octombrie 14”.

9. 23 ianuarie 1838 – ora 20:45, magnitudine 7,5 grade, adâncime 150 km – raporul întocmit de prefectul poliţiei arată că au fost 8 morţi, 14 răniţi, 36 case dărîmate în întregime şi multe cu stricăciuni serioase.

10. 31 august 1894 – magnitudine 7,1 grade – la acest cutremur s-a remarcat prabusirea malurilor Prutului pe o lungime de peste 500 de metri in judetul Galati, precum si distrugerea mai multor case vechi de la periferia Bucurestiului.

10. 6 octombrie 1908 – ora 23:40, magnitudine 7,1 grade, adâncime 125 km. – a fost un cutremur ce s-a anifestat in 3 faze consecutive, din ce in ce mai puternice, si care a durat aproximativ 3minute.A avariat mai ales casele vechi din Bucuresti si din estul Munteniei si sudul Moldovei.

11. 10 noiembrie 1940 – ora 3:39, magnitudine 7,7 grade, adâncime 133 km – Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morţi şi 4000 de răniţi, majoritatea în Moldova. Datorită contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului. In Bucureşti multe alte blocuri din Bucureşti au fost considerabil deteriorate si au existat circa 300 de morţi, majoritatea la prabuşirea blocului Carlton,o structură cu 8 etaje din beton armat.

12. 4 martie 1977 – ora 21:22, magnitudine 7,4 grade, adâncime 94 km – a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Tot oraşul Zimnicea a fost distrus, şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii. Printre victimele cutremurului s-au numărat şi câteva personaje marcante, precum Toma Caragiu.

13. 30 august 1986 – ora 00:28, magnitudine 7,1 grade, adâncime 131,4 km – a produs mai multe pagube in Bsarabia decat in tara, la Chisinau prabusindu-se 4 blocuri.

14. 30 mai 1990 – ora 13:40, magnitudine 6,9 grade, adâncime 80-90 km – nu a cauzat pagube majore

15. 31 mai 1990 – ora 3:15 , magnitudine 6,4 grade, adâncime 80-90 km – ca si predecesorul sau, nu a produs pagube majore.

16. 27 octombrie 2004 – ora 22.34, magnitudine 6,0 grade, adâncime 90-100 km – de asemenea nu a produs pagube importante.

surse: wikipedia, forum Cutremur.net, adevarul.

SISTEME COMPLEXE DE MONITORIZARE A PAMANTULUI

Sisteme complexe de monitorizare a Pamantului

Sistemele complexe de monitorizare si prelucrare in timp real si cvasireal sunt destinate urmaririi factorilor precursori ai evenimentelor seismice, fapt care conduce la alcatuirea unei banci de date ce poate fi analizata in paralel cu activitatea seismica in vederea elaborarii unei metode eficiente de prognoza pe termen scurt a activitatii regiunii seismogene Vrancea.

Factorii precursori avuti in vedere sunt: activitatea seismica in domeniul microcutremurelor, variatia campului magnetoteluric corelata cu activitatea solara, variatia concentratiei gazelor alfa radioactive in lungul faliilor, ionizarea atmosferica in zona epicentrala, masuratori de emisie acustica in foraje, variatia curentiilor telurici, variatia nivelului panzei freatice precum si alte fenomene si observatii considerate a avea legatura cu activitatea seismica.

Pentru fiecare dintre factorii enumerati mai sus s-a realizat un sistem avansat şi inteligent de detecţie, procesare şi analiză a datelor experimentale utilizandu-se o baza comuna de timp si echipamente compatibile cu cele existente in Reteaua Nationala de supraveghere seismica.

Datele de observatie provenind de la senzori dedicati fiecarui tip de masuratoare instalati in zona Vrancea, Observatorul Seismic Plostina sunt transmise in timp real pe linii dedicate catre INCDFP unde sunt analizate de programe specializate.

Sistemul de monitorizare are patru componente :

  • Un sistem de monitorizare seismica a cutremurelor de pamant.
    * Un sistem de monitorizare a semnalelor de infrasunete si ultrasunete.
    * Un sistem de monitorizare a campului geomagnetic
    * Un sistem de monitorizare a emanatiilor de radon in apa si de ionizare a atmosferei.

Sistemul de monitorizare seismica ultraperformant realizat la Plostina are capacitatea de a detecta cutremure foarte mici denumite de specialisti microcutremure. Pe baza acestor microcutremure se pot face studii de prognoza a cutremurelor prin evaluarea energiei acumulate.

Reteaua de monitorizare seismica se compune din sapte puncte de masura iar comunicatia se face prin intermediul unei fibre optice utilizand protocolul TCP/IP catre Centrul Local de Achizitie care se afla la Observatorul Vrancioaia iar de acolo catre Centrul National de date de la INCDFP.

O hartă de ShakeMap este o reprezentare a mişcării pământului provocată de producerea unui cutremur. Informaţia pe care o conţine este diferită în funcţie de magnitudinea cutremurului şi poziţia epicentrului. Sistemul Antelope genereaza hartile preliminare ale miscarii solului ( Shakemap ) in mod automat, la cateva minute de la producerea cutremurelor moderate si mari. Aceste harti sunt aproximative si pot contine erori, fiind create pe baza valorilor preliminare ale acceleratiilor si vitezelor. La scara mica ele pot fi considerate nerealiste daca nu dispunem de o retea densa de statii.

Harta reprezentării mişcării solului (viteza şi acceleraţia maximă) obţinută din datele înregistrate de reţeaua seismică a INCDFP şi a intensităţii mişcărilor estimate utilizând aceste măsurători. Harta este produsă la aproximativ 4 minute după producerea unui cutremur cu magnitudinea mai mare ca 4.5 grade Richter.

Maximul acceleraţiei de pe canalele componentelor orizontale la fiecare staţie este precizat în unităţi de %g (unde g = acceleraţia datorată forţelor gravitaţionale – 981cm/s2).

Valorile vitezelor maxime sunt trasate maxim pentru componenta orizontală maximă a vitezei (în cm/sec) la fiecare staţie Pagubele severe şi pagubele la structurile flexibile sunt in corelatie cu viteza solului.

Hărţile rapide ale intensităţii instrumentale. “Intensitate Instrumentala” este bazată pe o regresie combinată a acceleraţiei maxime şi amplitudinii vitezei faţă de intensitatea observată.
Tabel cu relatiile dintre acceleratie, viteza si intensitatea instrumentala
Intensitatea instrumentala Acceleratia (%g) Viteza (cm/s) Perceperea miscarilor Potentiale pagube
< 0.17 < 0.1 Nu s-a simţit Nu se produc pagube
0.17 - 1.4 0.1 - 1.1 Slab Nu se produc pagube
1.4 - 3.9 1.1 - 3.4 Uşor simţit Nu se produc pagube
3.9 - 9.2 3.4 - 8.1 Moderat Foarte mici
9.2 - 18 8.1 - 16 Puternic Mici
18 - 34 16 - 31 Foarte puternic Moderate
34 - 65 31 - 60 Intens Moderate spre mari
65 - 124 60 - 116 Violent Mari
> 124 > 116 Foarte sever Foarte mari

CUTREMUR IN OCEANUL INDIAN

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs
, luni dimineaţă, în Oceanul Indian, într-o zonă situată la est de insula Mauritius. Potrivit Centrului Seismic Euro - Mediteranean, seismul s-a produs la ora locală 3:30 (6:30, ora României).

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 908 kilometri Est de capitala Port Louis şi 886 kilometri Est de Bel Air, la o adâncime de 2 kilometri.

În urma cutremurului nu au fost semnalate victime sau pagube materiale însemnate.

Antena3.ro


SEISM IN LARGUL MEXICULUI

Seism puternic în largul Mexicului: 6,5 pe scara Richter

Un seism cu magnitudinea de 6,5 a avut loc miercuri dimineaţă pe coasta mexicană a Pacificului, în sudul ţării, informează institutul american de geofizică USGS, citat de AFP.


Specialiştii au localizat epicentrul cutremurului la aproximativ 100 de kilometri de coasta regiunii Oaxaca, în sudul Mexicului.


Potrivit jurnaliştilor, cutremurul a fost puternic resimţit la Mexico.

Antena3.ro

CUTREMUR IN CALIFORNIA

Seism puternic în California: 5, 7 pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a zguduit sudul Californiei, la frontiera cu Mexicul. Siesmul care a avut loc luni seară a fost resimţit până la Los Angeles, informează Institutul american de geofizică (USGS), citat de AFP.

Cutremurul s-a produs
la ora locală 21.26 (marţi, 7.26, ora României), la opt kilometri sud-est de Ocotillo, fiind urmat de aproximativ zece replici.

Autorităţile locale nu au semnalat victime sau pagube materiale. Cutremurul a fost resimţit în toată regiunea, inclusiv la Los Angeles.

Antena3.ro

CUTREMUR IN MAREA NEAGRA

Cutremur in Marea Neagra, magnitudine de 5,1 grade Richter. Cutremurul s-a resimtit si la Bucuresti

Un cutremur s-a inregistrat miercuri in Marea Neagra, resimtindu-se si in Bucuresti, cu o intensitate de trei-patru grade. Cutremurul s-a produs la ora 10:49, in Marea Neagra, la zece km adincime, si a avut o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pamintului.

Pe scala USGS, care utilizeaza "magnitudinea momentului" (Mw) pentru a masura puterea seismului, cutremurul a avut o magnitudine de 4,7.

Cutremurul a avut loc pe falia Sabla, in Bulgaria, la circa 30 de kilometri sud de Mangalia.

Ultimul mare cutremur din aceasta zona a avut magnitudinea de 7,2 grade Richter si a avut loc
Locatia globala

Foto: Centrul seismologic
euro-mediteraneean
pe 31 martie 1901.

"Intamplator, ma aflu la observatorul din Dobrogea, asa ca am simtit foarte puternic cutremurul", a mai spus directorul INFP.

Cutremurul a avut loc la 43,85 grade latitudine nord si 28,39 longitudine est, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului, care indica o adancime de 6 kilometri.

Centrul seismologic euro-mediteraneean precizeaza ca seismul a avut loc la coordonatele 43,37 grade latitudine nord si 28,68 longitudine est. Centrul indica, de asemenea, o adancime de 10 kilometri.

Potrivit Novinite, cutremurul s-a resimtit si la Sofia, cu o magnitudine de 4,7 pe scara Richter.

Cutremurul s-a resimtit puternic pe litoralul romanesc - ce spun turistii

"Eram pe plaja la Mangalia cand a avut loc cutremurul si s-a simtit foarte rau. La inceput am crezut ca trec niste camioane pe langa noi, dupa care toata lumea s-a ridicat de pe cearsafuri. Toti vorbeam despre cutremur. Dupa ce a trecut, multi au intrat in apa. Nimeni nu a plecat de pe plaja", a povestit pentru HotNews.ro Andreea Ionita, turista aflata in vacanta pe litoral.

CUTREMUR IN IRAN

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade a zguduit, in noaptea de marti spre miercuri, sudul Iranului, provocand ranirea a 15 persoane, dar si pagube materiale in mai multe sate din apropierea orasului Lamerd, anunta AFP, citand presa locala.

Cutremurul a afectat 30% dintre cladirile din patru sate situate in provinciile Fars si Hormuzdan, din sudul tarii.

Cutremurul s-a produs la ora 19:38 GMT (22:38, ora Romaniei), la 975 de kilometri sud de capitala Teheran.

Cel mai puternic cutremur din Iran, din ultimii ani, s-a produs in decembrie 2003. Seismul, cu magnitudinea de 6,3 grade, a lasat in urma 31.000 de morti.

Unelte personale